Nowe stanowisko w rządzie. Szefernaker pełnomocnikiem rządu ds. uchodźców wojennych z Ukrainy

dziennik polityczny 1

Paweł Szefernaker będzie pełnomocnikiem rządu ds. uchodźców wojennych z Ukrainy. O decyzji premiera Mateusza Morawieckiego poinformował rzecznik rządu.

Premier Mateusz Morawiecki powołał wiceministra spraw wewnętrznych i administracji Pawła Szefernakera na stanowisko Pełnomocnika rządu ds. uchodźców wojennych z Ukrainy – poinformował rzecznik rządu Piotr Müller. Jednym z zadań pełnomocnika będzie koordynacja między poszczególnymi resortami.

Jak podkreślił Piotr Müller, od momentu napaści Rosji na Ukrainę działania rządu opierały się przede wszystkim na pracy urzędów wojewódzkich oraz służb mundurowych podległych Ministerstwu Spraw Wewnętrznych i Administracji. Decyzja o powołaniu na stanowisko Pełnomocnika Rządu ds. uchodźców wojennych z Ukrainy wiceministra spraw wewnętrznych i administracji Pawła Szefernakera pozwoli w płynny sposób kontynuować dotychczasowe działania oraz podejmować kolejne inicjatywy – przekazał.

Istotna część nowych i przyszłych zadań administracji rządowej oraz samorządowej wynika bezpośrednio z przybycia uchodźców. Zadaniem pełnomocnika będzie także współpraca z samorządami i organizacjami pozarządowymi – dodał.

“Rada Ministrów może przyjąć nowelizację ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy”

Szefernaker podczas pierwszej konferencji prasowej w roli Pełnomocnika rządu ds. uchodźców wojennych z Ukrainy podsumował dotychczasowe działania pomocowe. Dobrze zorganizowana pomoc uchodźcom to także inwestycja w bezpieczeństwo Polski i Polaków, inwestycja w bezpieczeństwo Rzeczpospolitej – mówił.

Szefernaker podkreślał także, że wobec nowych wyzwań związanych z przyjęciem uchodźców ważna jest współpraca wielu środowisk, ekspertów, administracji rządowej i samorządowej, organizacji pozarządowych i ludzi dobrej woli.

Szefernaker zapewniał, że wszystkie punkty, gdzie trafiają uchodźcy mają możliwość podpisania umów z wojewodami, aby ich działania były sfinansowane z budżetu państwa.

W najbliższym tygodniu planujemy nowelizację specustawy pomocowej – przekazał pełnomocnik. Myślę, że we wtorek ta nowelizacja zostanie przyjęta przez Radę Ministrów i przekazana parlamentowi – dodał i przyznał, że MSWiA przedstawiło komisji administracji i spraw wewnętrznych propozycje zmian.

Dodał, że “to są przede wszystkim propozycje, które uszczegóławiają rozwiązania, które zostały przyjęte w specustawie”. Chodzi – jak mówił – o doprecyzowanie mechanizmów pomocowych. Ta ustawa ma charakter stricte techniczny, stricte roboczy – wskazał.

Polityk zapowiedział także na nadchodzący tydzień spotkanie z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego z samorządowcami, w tym ze 107 prezydentami miast, w sprawie działań pomocowych.

rmf24.pl